Koka ris

koka ris

Ris är mycket populärt i olika kök och kulturer, och i vissa fall är det ett oumbärligt tillbehör till en snabb kycklingröra eller en finare måltid. Jag kommer att visa dig de grundläggande teknikerna för att laga ris på spisen. Om du följer dessa enkla tips, som jag lärde mig i kulinariska skolan kommer du att få fluffiga tuggor av ris varje gång. Informationen fungerar bra för alla typer av ris också.

När du förbereder och lagar mat är det viktigt att komma ihåg de kritiska väsentligheterna som att skölja riset och att kämpa mot frestelsen att kika och röra om för ofta. När du väl har genomfört och förstått varför, är det en spelförändring för att förhindra den fruktade mustiga, stärkelserika röran.

Klassiska metoden på spisen


Receptet innebär att riset och en uppmätt mängd vatten kokar upp, sedan täcker man och sänker temperaturen till en sjudning tills all vätska har absorberats. Det kräver mindre aktivitet och kokar försiktigt kornen.

Varför ska man skölja ris?

För att få fluffigt ris ska du skölja riset före kokning för att avlägsna överflödig ytstärkelse. Om stärkelsen finns kvar gör den att riset håller ihop och skapar en limliknande vätska när det kokar. Skölj riset under kallt vatten tills vattnet inte längre är grumligt utan klart. Att gnugga ihop riset med handen påskyndar processen.

Vad sägs om att använda smaksättning?

Du kan använda buljonger och till och med kokosmjölk för att koka ris i stället för vatten. Produkter med smak av grönsaker eller kyckling fungerar bra för att ge en smak av kryddor. Du kan utelämna eller minska det tillsatta saltet om det redan finns natrium i vätskan. Ris med kokosnötssmak är känt i thailändska rätter.

Börja koka i kallt vatten

Om du börjar tillagningen med en medelstor kastrull och kallt vatten kan kornen absorbera vattnet och se till att de kokar jämnt. Om riset läggs i en kokande kastrull med vatten kommer den intensiva värmen att koka utsidan för snabbt innan insidan hinner mjukna. Brunt ris är dock mindre känsligt för denna risk på grund av det hårda, fiberrika kliet.

Rör bara om i grytan i början innan den täcks

Genom att röra om riset några gånger när vattnet ökar i temperatur säkerställs att inget fastnar i botten. Men rör aldrig om i riset när du har lagt på locket. Annars blir kornen puddingliknande (tänk risotto). Att ta upp grytan utan lock skapar inkonsekventa tillagningstemperaturer.

När du har täckt, låt det sjuda på låg temperatur

Koka upp vattnet, täck omedelbart kastrullen och sänk värmen till låg temperatur. Detta gör att ångan fastnar inuti och att värmeintensiteten sänks så att riset gradvis kan absorbera vätskan. Denna kokningsprocess tar cirka 15-20 minuter för vitt ris; anpassa tiden beroende på typ.

Mot slutet lyfter du kort på locket något för att se om kornen absorberat allt vatten. Men se till att snabbt täcka kastrullen för att förhindra att för mycket ånga kommer ut.

Låt riset stå lite innan det fluffas upp

Stäng av värmen och låt riset stå och ånga i cirka 10 minuter så att det får chansen att absorbera de sista dropparna vätska. Efter denna tid kan du försiktigt fluffa riset med en gaffel. Anledningen till att du gör detta är för att låta eventuell instängd ånga komma ut, vilket hjälper till att stoppa kokprocessen omedelbart.

Förvaring för senare användning

Riset kan förvaras i en lufttät behållare i upp till 5 dagar eller i frysen i upp till 1 månad.

Andra sätt att koka ris


Pastametoden – riset kokas i en stor mängd vatten som nudlar, och överflödigt vatten töms med en sil när kornen är mjuka. Det fungerar bra för brunt ris eftersom det hårda yttre kliet är mer hållbart för all rörelse i vattnet.
Pilaf-metoden – Rosta riset innan det kokas för att ge en nötsmak, sedan kokas det och ångas.
Ångkokningsmetod – Riset blötläggs i flera timmar eller över natten, placeras sedan i en sil eller ostduk, täcks och ångas. Bra för sött ris eller sushiris.
Mikrovågsmetoden – Koka en liten mängd ris (högst 1 kopp) med vatten i en skål som ställs i mikrovågsugnen vid olika tider och effektnivåer tills riset är mört.
Bakad metod – För mer delikat och jämn tillagning, särskilt med brunt ris. Kokande vatten hälls över riset, täcks och gräddas i en ugn på 375ºF (191ºC) i cirka en timme.
Instant Pot – Koka riset i tryckkokaren under en kort period och låt det sedan ligga och ånga tills det är mört. Passar för vitt eller brunt ris.
Riskokare – Koka ris i en elektrisk riskokare enligt absorptionsmetoden, genom att mäta en specifik mängd ris och vatten.