Black friday och black week

black friday

Black Friday och Black Week har blivit två av årets mest efterlängtade shoppinghändelser. Dessa kampanjer erbjuder konsumenter chansen att fånga upp fantastiska erbjudanden och rabatter på olika produkter.

Ursprunget till Black friday

Black Friday har sitt ursprung i USA och inträffar alltid dagen efter Thanksgiving, vilket är den fjärde torsdagen i november. Termen ”Black Friday” tros ha myntats på 1960-talet och har kopplats till butikernas övergång från röda siffror (förluster) till svarta siffror (vinster) under det hektiska julhandeln. Det är vanligt att butikerna öppnar tidigt på morgonen och erbjuder extrema rabatter för att locka kunder.

Den utökade Black week

Under de senaste åren har fenomenet Black Week vuxit fram som en förlängning av Black Friday. Istället för att begränsa erbjudandena till en enda dag sträcker sig Black Week över en hel vecka eller längre. Detta ger konsumenter mer tid att utforska och dra nytta av olika erbjudanden, samtidigt som det minskar trängseln och stressen som är förknippad med den traditionella Black Friday-upplevelsen.

Tips för att navigera genom Black friday och Black week

  1. Gör en lista och sätt budget: Innan du kastar dig in i Black Friday och Black Week-erbjudandena, gör en lista över de produkter du är intresserad av och sätt en realistisk budget. Detta hjälper dig att undvika impulsköp och fokusera på de saker du verkligen behöver.
  2. Jämför priser och läs recensioner: Inte alla erbjudanden är skapade lika, så ta dig tid att jämföra priser mellan olika återförsäljare. Läs också recensioner och bedömningar för att säkerställa att produkterna uppfyller dina förväntningar i fråga om kvalitet och prestanda.
  3. Håll utkik efter tidiga erbjudanden: Många återförsäljare börjar erbjuda Black Friday-liknande erbjudanden redan innan den officiella dagen. Håll utkik efter tidiga erbjudanden och kampanjer för att fånga upp de bästa priserna innan utbudet blir begränsat.
  4. Följ återförsäljare och varumärken på sociala medier: Många återförsäljare och varumärken använder sina sociala medieplattformar för att annonsera sina bästa erbjudanden och kampanjer. Följ dem för att hålla dig uppdaterad och kanske få tillgång till exklusiva erbjudanden.
  5. Var medveten om returpolicyer: När du handlar under Black Friday och Black Week, var noga med att kontrollera returpolicyerna för de produkter du köper. Detta är särskilt viktigt om du handlar gåvor och behöver möjligheten att returnera eller byta varor.