Matlagning är en metod för beredning av livsmedel som innebär att ingredienserna värms upp och kombineras för att ändra deras kemiska sammansättning och göra dem säkra för konsumtion.
Grundprincipen för matlagning har varit densamma i alla tider, nämligen att värma råa livsmedel.
Tillagningsmetoderna har dock förändrats genom åren, t.ex. användning av örter, kryddor och smakämnen samt användning av köksredskap i stället för tillagning på en direkt, öppen låga.
De viktigaste ingredienserna som används i matlagning är naturligt förekommande ämnen som djurkött, mejeriprodukter, frukt, grönsaker, ägg, örter, kryddor, vatten och mineraler.
När de utsätts för värme kan de förändras i smak, konsistens, utseende och till och med kemisk sammansättning. Vissa, t.ex. kött och grönsaker, kan bli mjukare och mörare medan andra, t.ex. ägg, kan bli fastare.
I denna kategori på Lagertius hittar du recept och matlagningstips.