DIY-guide: Så installerar du dina energieffektiva altandörrar

Energieffektiva altandörrar hjälper dig inte bara att få ner de månatliga kostnaderna, utan erbjuder också mer ljus och bättre ventilation i ditt hem. Dessutom är det enkelt att installera dessa altandörrar på egen hand. Nedan följer en DIY-guide för hur du installerar dina energieffektiva altandörrar själv.

Det finns flera fördelar med att installera energieffektiva altandörrar – till exempel kan det få dina elkostnader att gå ner avsevärt, samtidigt som det bidrar med ett större ljusinsläpp och en bättre ventilation i hemmet. Genom att du väljer att genomföra installationen själv, kan du dessutom spara in på pengar som du annars hade behövt spendera på att få någon annan att installera altandörren. Läs vidare för att ta del av en DIY-guide för hur du kan installera dina energieffektiva altandörrar på egen hand.

Steg 1: Välj rätt altandörr för ditt hem

Det första steget är att välja rätt altandörrsom både är energieffektiv och passar för ditt hem. Det finns flera faktorer som du bör ta hänsyn till när du väljer dina altandörrar, som till exempel material och storlek. Ett av de viktigaste besluten du kommer att ta, är att välja vilket material du vill att din nya altandörr ska vara tillverkad av. Trä är ett populärt val, eftersom de ger en hemtrevlig känsla och god isoleringsförmåga. Sedan kan du även överväga att välja trä/aluminium, som vanligtvis har längre hållbarhet. 

När du ska välja den rätta altandörren för ditt hem, är det också viktigt att tänka på storleken. Altandörrar som är för små eller för stora, kan påverka energieffektiviteten och hur väl dörren passar in med resten av hemmet. Därför är det viktigt att du mäter noga innan du köper din altandörr – detta gör att den med säkerhet kommer att passa och ger en bra tätning som minskar drag och värme/kylförlust.

Steg 2: Förbered altandörren och dörröppningen

Innan du kan börja med att installera din energieffektiva altandörr, är det också viktigt att du förbereder altandörren och dörröppningen på rätt sätt. Du börjar med att ta bort den gamla altandörren och tar bort eventuella rester av tätningsmedel eller färg från dörröppningen – det är viktigt att du ser till att öppningen är ren och jämn innan du installerar den nya dörren.

Sedan är det viktigt att du dubbelkontrollerar att den nya altandörren faktiskt passar, och kom ihåg att mäta både höjd och bredd på öppningen samt djupet för att säkerställa att det finns tillräckligt mycket utrymme för att montera dörrkarmen på rätt sätt. Förutom att dubbelkontrollera att den nya altandörren passar, är det också viktigt att se till att du har alla delar på plats och att altandörren är i gott skick. Här kan det vara tillfälle att kontrollera att dörrhandtaget fungerar som det ska och att eventuella tätningar är på plats.

Steg 3: Montera dörrkarmen och säkerställ att den är rak

Det tredje steget är att montera dörrkarmen och säkerställa att den är rak. När du ska montera dörrkarmen på plats, placera den i dörröppningen och se till att den är i linje – ett tips är att använda ett vattenpass för att för att kontrollera att dörrkarmen är rak och justera vid behov. Det är viktigt att du är noggrann med detta steg för att för att undvika att få problem med att dörren inte öppnas och stängs korrekt senare.

När du har fått dörrkarmen på plats, fäst den i väggen med rätt verktyg beroende på vilket material det handlar om. Se till att använda starka och säkra verktyg för att vara säker på att dörrkarmen sitter stadigt på sin plats. Kom ihåg att kontrollera noggrant att dörrkarmen är ordentligt fastsatt innan du går vidare till nästa steg.

Steg 4: Installera din nya altandörr

När du har förberett allt enligt de tidigare steget, är det dags att börja själva installationen av din energieffektiva altandörr. Först och främst är det viktigt att följa tillverkarens instruktioner noggrant för att säkerställa att installationen blir korrekt utförd och att garantin inte påverkas. Börja med att placera altandörren i öppningen och se till att den är jämn och ordentligt placerad och ta hjälp av vattenpasset för att säkerställa detta. 

Fäst dörren på plats med hjälp av skruvarna eller beslaget, och var noga med att inte dra åt skruvarna för hårt. När du väljer att införskaffa din energieffektiva altandörr från ett högkvalitativt företag, kan du känna dig trygg med att du kan få hjälp vid behov. Detta kan till exempel inkludera att följa specifika installationsguider eller kontakta företagets kundservice vid frågor – detta gör att du kan installera din altandörr själv, samtidigt som du vet att det finns hjälp att få.

Steg 5: Justera och testa altandörren

När du har är klar med monteringen av din energieffektiva altandörr, är det viktigt att du testar att den fungerar korrekt och justerar vid behov. Detta inkluderar bland annat att du justerar gångjärnen för att se till att de hänger rätt och att tätningen täcker hela karmen för att förhindra drag. Det är detta som gör att du får ett jämnare inomhusklimat, vilket är viktigt för att både få ner elkostnaderna och få bättre komfort i hemmet.

Att installera din energieffektiva altandörr själv är inte svårt. Kom ihåg att det är viktigt att välja din altandörr från ett högkvalitativt företag som satsar på att tillhandahålla en mängd olika altandörrar som är energieffektiva. Genom att du följer denna DIY-guide kan du lyckas med att installera altandörren på egen hand, vilket också sparar dig pengar i längden.