Kruståtel

Kruståtel är ett populärt trädgårdsgräs, vilket framgår av de är en storsäljare i trädgårdsbutikerna varje vår, men vi har aldrig riktigt förstått varför. Visserligen är det korta, tjocka, djupgröna bladverket, liksom fröknopparna, attraktivt, men många gräsarter skulle kunna betraktas som mer dekorativa.

Att se den här arten växa naturligt i sin naturliga miljö är verkligen en syn att skåda. Under en platsundersökning isnubblade vi över det största vilda beståndet av Deschampsia flexuosa var. flexuosa som vi någonsin har sett. En hel skogsäng som vajar i vinden. Mycket attraktivt, nästan som om någon landskapsarkitekt hade designat platsen med oklanderlig omsorg.

Kruståtel är ett vinterhärdigt prydnadsgräs med fint strukturerade, hårliknande blad. De fjäderliknande lila till bronsfärgade blommorna kommer i juli-september och blir guldfärgade under vintern; blommorna är goda färska eller torkade. Vågigt hårgräs är en av de få gräsarter som växer bra i torr skugga, även om den blommar bäst i delvis skuggiga förhållanden. Klumpartade gräs som detta ger häckningsplatser och vinterskydd för fåglar, t.ex. vaktlar och sparvar, och skydd för små däggdjur. Fröna ger höst- och vintermat åt ett antal fåglar, bland annat kardinal, sparv och finkar. Använd som en solitärväxt eller plantera i grupper i skuggiga rabatter, skogsträdgårdar eller habitatområden för vilda djur.

Kruståtel på engelska är Wavy hair grass.