Spela padel – några tips

spela padel

Padel är en sport som anses vara en blandning mellan squash och tennis. Precis som i tennis så spelas padel på en plan som har två planhalvor och ett nät. Men i padel har banan väggar runt sig som man kan använda sig av medan man spelar, som i sporten squash.

Historia om padel

År 1974 utformades och uppfanns padel efter de riktlinjer som gäller idag. Padel uppfanns ca 100 år efter att vanlig tennis kom till.
Enrique Corcuera var den mexikanske mannen som byggde en tennisbana på sin tomt med höga väggar runt om. Han spelade sporten med träpaddlar och tennisbollar.
Under året 1970 fick Enrique besök av sin vän som var den dåvarande prinsen i Spanien. Prinsen tyckte om sin väns nya sport och byggde därefter två stycken banor på vad som idag är Marbella Club. De två banorna blev de första padelbanorna i landet.

Efter det har padel växt otroligt mycket och är idag en av världens populäraste sporter. I Spanien är sporten landets näst största.

Om padel

Den vanliga padelbanan har ett mått på 10×20 meter och har glasväggar och galler runt om. Banorna avskiljs med ett nät och har en servruta på varje sida som i tennis.
Ett padelracket har små hål på slagytan och har en tjocklek på ca 4 cm. Det kan även ha tre olika former – runt, droppformat och diamantformat.
Bollen man använder i padel är i princip en tennisboll fast lite mindre och mjukare.

Reglerna i padel är ganska lika reglerna i tennis men padel har vissa undantag som till exempel regler om väggarna.

Poängräkningen i padel är som i tennis. Men serven i padel skiljer sig åt från tennis då det måste vara en underhandsserve i padel.
När det gäller väggarna så får man slå bollen på sin egen glasvägg men inte på gallret.
När man servar ska bollen studsa i motspelarens servruta. Serven får även studsa upp på glasväggen men inte på gallret.