Förbered dig för vandring – några tips

vandra

De enkla vandringslederna är utformade för att vara tillgängliga för många olika människor och kräver inte mycket fysisk kondition för att kunna genomföras. Om du vill prova seriös vandring måste du vara fysiskt vältränad.

Att vandra korta lokala stigar är den bästa träningen för längre vandringar, men lite gymtid är viktigt för att förbättra din stabilitet, styrka och motståndskraft mot tuff terräng. Som en del av ditt träningsprogram bör du försöka inkludera några korta vandringar så att din kropp kan anpassa sig till olika typer av terräng och lutningar. Det ger dig också möjlighet att vänja dig vid att bära och använda din vandringsutrustning. Om möjligt, öka distansen med 10 % varje vecka för att utveckla din uthållighet.

De flesta inser att konditionen är en viktig komponent för effektiv vandring, men en stark kärna och styrka i överkroppen är också viktigt.

 1. GÅ EN RASK PROMENAD.
  Om du är en nybörjarvandrare kan du börja din träningsregim med att promenera runt i grannskapet, i den lokala parken eller på stranden. Se till att gå tillräckligt snabbt för att driva upp pulsen och få dig att svettas.

Även om det är bra att gå upp och ner för kullar för att återskapa känslan av att vandra, leta efter en sandig plats att vandra på också. Att gå i sand hjälper till att bygga upp viktiga ben- och fotledsmuskler som kan hjälpa till att förebygga stukningar när du väl är ute på vandringsleden.

 1. TA TRAPPORNA.
  Vandring innebär en del upp- och nedförsbackar, vilket kan vara svårt att träna om du bor i ett platt område. Att gå upp och ner för trappor efterliknar de typer av rörelser som krävs vid vandring och är ett utmärkt sätt att bygga upp ben- och coremusklerna.
 1. ARBETA MED DIN CORE.
  Dina coremuskler är viktiga för att bibehålla stabilitet och balans i oländig terräng, så de är lika viktiga som benens uthållighet. Även om du inte behöver ett helt sexpack för att ta dig an en flerdagars vandring, kommer rygg- och magmusklerna att göra ont i slutet av varje dag om de inte är konditionerade.

Crunches och plankor är bra övningar för att bygga upp magmusklerna. När du väl behärskar dessa grundläggande övningar kan du prova att höja nivån med variationer som innehåller vikter och annan utrustning.

 1. VÄNJ DIG VID DIN RYGGSÄCK.
  Att bära en tung ryggsäck kan tömma din uthållighet snabbt. Detta gäller särskilt om du vandrar själv, eftersom du måste bära alla redskap som du kan tänkas behöva på din resa.

Att bygga upp dina coremuskler hjälper, men dina axlar, din nacke och dina ben behöver också lämplig träning. Börja med att bära en lättare version av din ryggsäck medan du gör step-ups eller går uppför trappor, och lägg sedan successivt till fem kilo i taget tills du kan hantera hela den vikt som du räknar med att bära under din vandring.