Shepherd’s Pie

pieherde

De flesta av oss har aldrig ätit eller hört talas om Shepherd’s Pie. För de av oss som har ätit denna rätt är den mycket god och lätt att göra. Låt oss ta en kort titt på denna maträtts historia.

Det är en rejäl maträtt med ursprung i Storbritannien och Irland som består av köttfärs som kokats i sås, lök, morötter, selleri och en mosad potatisskorpa (kan vara över- och underdel eller bara överdel).

Någon gång på 1700-talet uppstod en maträtt som kallades cottage pie någonstans i de vidsträckta områdena Storbritannien och Irland. Den verkar ha uppstått som ett sätt för folk att använda rester för att undvika slöseri, både med mat och pengar. Efter att ha gjort en helgens stek gjordes en paj av det oanvända köttet med potatis till överkomliga priser som skorpa. Denna sparsamma måltid tyder på att namnet cottage pie syftar på konsumenterna av rätten – fattiga irländska bönder (kom ihåg att de bodde i stugor). Eftersom irländarna på den tiden vanligtvis inte hade råd med nötkött, misstänker jag att de tidigaste formerna av cottage pie innehöll fårkött, eftersom fårkött var ett billigare och smakrikare alternativ till antingen nötkött eller lammkött. Denna cottage pie var föregångaren till shepherd’s pie, som fick sitt namn i mitten av 1800-talet.

Shepherd’s Pie recept

1 kg nötkött
5 dl varm potatismos
100 gram PHILADELPHIA Cream Cheese
2 dö riven ost
2 vitlöksklyftor, hackade
5 dl frysta blandade grönsaker, tinade
2 dl köttfärssås

Förvärm ugnen till 200 grader. Bryn köttet i en stor stekpanna. Blanda under tiden potatis, färskost, hälften av den rivna osten och vitlök tills det är väl blandat.

Låt köttet rinna av. Lägg tillbaka köttet i stekpannan och rör om i grönsaker och sås. Skeda upp i en fyrkantig bakform; täck med potatisblandning och resterande rivna osten.
Grädda 20 minuter eller tills det är genomvarmt.

Pieherde

Har du stött på order pieherde eller pie herde i ett webbkryss eller korsord så syftar det med största sannolikhet på Shepherds pie. Så här har du lösningen på det.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*