PRP-behandling

prp

PRP står för ”platelet-rich plasma”. Vid behandling med platelet-rich plasma används den bästa rika plasman som ditt blod har att erbjuda eftersom den läker skador snabbare, uppmuntrar tillväxtfaktorer och ökar nivåerna av kollagen och stamceller – dessa produceras naturligt i kroppen för att du ska se ung och fräsch ut. I vissa fall används dessa tillväxtfaktorer för att hjälpa till att återskapa hår, det är det vi ska titta närmare på i denna artikel.

Injektioner med Platelet Rich Plasma (PRP) är en icke-kirurgisk behandling som ofta används tillsammans med andra behandlingar mot håravfall för att stimulera hårväxt och föryngring. PRP-injektioner utförs vanligtvis som en serie månatliga behandlingar som följs av mindre frekventa underhållsbehandlingar.

Hur görs PRP-injektioner?

PRP-injektioner görs i tre steg:

 1. För att genomföra behandlingen tas ditt eget blod, troligen från din arm.
 2. Blodet placeras sedan i en centrifug för att centrifugeras ner i tre lager: plasma som är rik på blodplättar, blodplättarfattig plasma och röda blodkroppar. PRP kommer att användas och resten kommer att slängas.
 3. Detta PRP eller ”blodinjektion” injiceras sedan i hårbotten med en spruta efter att en lokalbedövning har applicerats.

Fördelar med PRP-injektioner

Fördelarna med PRP-behandlingar inkluderar:

 1. Naturlig lösning: PRP använder patientens eget blod, vilket minskar risken för biverkningar och allergier.
 2. Effektivitet: Studier har visat att PRP-behandlingar kan vara effektiva för att främja hårväxt och förbättra hårkvaliteten.
 3. Minimal invasivitet: PRP-behandlingar är minimalt invasiva och kräver ingen anestesi eller nedsättning.
 4. Snabb återhämtning: Eftersom det inte är en kirurgisk procedur, är återhämtningen snabb och patienten kan återgå till sina normala aktiviteter omedelbart efter behandlingen.

Vilka passar PRP för?

PRP-injektioner kan vara till nytta för många olika grupper. Dessa plasmainjektioner är blodplättarrika och kan potentiellt hjälpa följande grupper:

 • Både män och kvinnor.
 • De som lider av androgen alopeci eller andra former av alopeci.
 • Alla åldrar.
 • De som nyligen har drabbats av håravfall. Ju mer nyligen håravfallet inträffade, desto bättre är dina chanser att åtgärda det innan det är för sent med PRP-injektioner.
 • De som har tunnare eller skalligt hår, men inte helt skalliga personer. PRP-injektioner är avsedda att förtjocka, stärka och odla hår från folliklar som fortfarande fungerar, hur svagt detta än kan verka.

Det ska tilläggas att PRP mot håravfall fungerar bäst på yngre personer som tar itu med sitt tillstånd tidigt, medan hårsäckarna fortfarande lever men har blivit vilande. Hårsäckar kan dö på grund av ålderdom, dålig näring, sjukdom och andra orsaker.

Om du är storrökare, tar blodförtunnande medel eller har ett medicinskt tillstånd som cancer, leversjukdom, diabetes eller lågt antal blodplättar är PRP-behandling troligen inte lämplig för dig.

Hur länge håller en behandling?

PRP är inte ett botemedel mot sjukdomar som orsakar håravfall. Därför måste en person få flera PRP-behandlingar över tid för att bibehålla hårväxtresultatet.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*