Världens starkaste chili

världens starkaste chili

Världens starkaste chili är en titel som många olika sorter av chilipeppar har konkurrerat om under årens lopp. En av de mest kända och välrenommerade chilisorterna är ”Carolina Reaper” som har utnämnts till världens starkaste chili av Guiness World Records.

Carolina Reaper är en hybridchili som skapades av Ed Currie, en chilifarmer från South Carolina, USA. Han skapade sorten genom att korsa en Bhut Jolokia (en annan stark chili) med en Red Habanero. Resultatet blev en chili med en otroligt hög Scoville-enhet på över 1,5 miljoner. För jämförelse, en vanlig Jalapeno har en Scoville-enhet på mellan 2 500 till 8 000.

Scoville-enheten är ett mått på hur stark en chili är, det mäter mängden av capsaicin som finns i chilin, capsaicin är det ämne som ger chilin dess starka smak. Ju högre Scoville-enhet, desto starkare chili.

Carolina Reaper är inte bara världens starkaste chili, det är också en av de mest smakfulla chilisorterna. Den har en unik smakprofil med smaker av sötma, fruktighet och en gnistrande hetta. Den är mycket eftertraktad av chilientusiaster och kockar världen över.

Trots sin starkhet, så är Carolina Reaper inte en chili för nybörjare.

Carolina Reaper har en distinkt form, den är röd och har en form av en lång smal tratt med en spetsig topp. Pepparn är mycket het och smakar med en kombination av sötma och hetta. Att använda denna chili i matlagning kräver försiktighet eftersom den är mycket stark, det är vanligt att använda den som en smaksättning i små mängder.

Topp 10 starkaste chilisorterna

Här är en topp 10 lista för världens starkaste chili, baserat på Scoville Heat Units (SHU):

  1. Carolina Reaper – 1,569,300 SHU
  2. Trinidad Moruga Scorpion – 2,009,231 SHU
  3. 7 Pot Douglah – 1,853,936 SHU
  4. 7 Pot Primo – 1,469,000 SHU
  5. Trinidad Scorpion ”Butch T” – 1,463,700 SHU
  6. Naga Viper – 1,382,118 SHU
  7. Infinity Chili – 1,067,286 SHU
  8. The Ghost Pepper (Bhut Jolokia) – 855,000 SHU
  9. 7 Pot Barrackpore – 876,000 SHU
  10. The Komodo Dragon – 855,000 SHU

Det är viktigt att notera att det finns många andra chilisorter som också är mycket starka och det finns ofta variationer i Scoville-värden mellan olika odlingar och skördar. Denna lista är baserad på genomsnittliga mätningar och kan variera.

Det är också viktigt att notera att det är viktigt att vara försiktig vid användning av dessa chilisorter eftersom de är mycket starka och kan orsaka skador på huden och slemhinnorna om hanteras felaktigt. Det är vanligt att använda dessa chilisorter i små mängder som en smaksättning i matlagning.